Att ha mål kan förändra ditt liv

photo-1598702753011-34095155428f

Att ha mål kan förändra ditt liv❣️

”Utan mål, hopp, ambitioner eller drömmar är det nästan omöjligt att uppnå glädje” 

Innan vi börjar prata om varför vi mår bra av att ha mål, vill vi börja med att definiera vad ett mål är och kan vara. För många handlar det om att vara framgångsrik, att ha just det där jobbet, ha fina saker eller kanske att springa det där loppet.

Vi säger att mål är så mycket mer än så. Det kan vara allt från ett väldigt litet mål till storslagna planer. En strävan att må bättre, bli bättre eller att uppnå tillstånd vi önskar uppnå.

Det som är oerhört viktigt när vi sätter mål är att det är förankrat i hjärtat, med den vi innerst inne är. Här kan vi se många exempel i livet på personer som blivit t ex läkare. När de sen når det målet inser de att det inte var deras mål från början utan en förväntan från omvärlden som man sen gjort till sitt eget. Så, med det sagt, mål ska vara förankrade i ditt eget hjärta.

Varför ska vi sätta mål? Här kommer några anledningar.

När vi har ett mål, har vi en riktning. Det ger oss kraft och motivation, en strävan. Här vill vi även säga att det är bra att vara helt engagerade i våra mål men inte bundna och knutna till resultatet. Ex. En person som har som mål att bli polis. Det är det enda som gäller och inget annat. Vid uttagning till polishögskolan går personen inte vidare pga. hälsoskäl. Allt raseras. Luften går helt ur och personen ser ingen annan framtid. Om samma person inte varit bunden och knuten till resultatet hade denne blivit besviken men rest sig och hittat en ny väg, nytt mål och ny riktning.

När möjligheter dyker upp, känner vi igen dem och griper tag i dem. När vi har ett mål i sinnet är möjligheterna lättare att se. Det kan vi se exempel på när vi har siktet inställt på att köpa en ny bil, då ser vi just den bilen vi tänkt köpa överallt.

Du fattar bättre beslut. När vi står inför val frågar vi oss själva, vilken väg är bäst för att nå vårt mål. Vi vet vart vi ska och det blir tydligare för oss att göra val som hjälper oss framåt.

Mål motiverar och ger energi. När vi t ex ska åka på semester så kan vi finna massor av energi att få undan uppgifter så att vi kan komma iväg på semestern snabbare.


Du får mer kontroll över livet. När händelser i livet drabbar dig kan mål sätta dig tillbaka i kontroll. Ex. Om du skulle bli arresterad idag för något du inte gjort, dagen efter blir du frisläppt. Då skulle du med största sannolikhet fokusera på dina mål och fortsätta framåt. Utan mål kan den dåliga händelsen ta mycket större fokus.


Du kan få större självförtroende. Ex. Om du och ett sällskap går vilse i skogen och du är den enda som vet vägen hem. Du tar då initiativet och leder gruppen framåt. Mål ger dig samma nivå av självförtroende.


Du kan se om det du gör just nu bidrar till att nå ditt mål. Ex. Du gräver ett hål i marken och frågar dig själv- ”Varför gräver jag det här hålet?” Sen inser du- ”Just ja! Jag bygger mitt hus och behöver en källare.” eller så kanske du inser: ”Vänta lite, det här ju min grannes tomt, han är ganska övertalande och skyldig mig mycket. Dags att gräva min egen källare.”


Långsiktiga mål kan lösa kortsiktiga problem. Ex. Du och din partner har ett långsiktigt mål att uppfostra era barn till lyckliga, ärliga och generösa personer. När din son ertappas med att ha stulit en jacka har du detta mål i minnet. Förutom att tänka ut en eventuell konsekvens använder du också händelsen till att lära din son fördelarna med ärlighet. Det stora målet hjälper dig att handla klokare.


Att sätta upp mål är ett fantastiskt effektivt sätt att kanalisera energi på. Det blir mycket lättare att samla och utnyttja dina krafter om man vet vad man strävar efter.

 

Vilka mål har du och fråga dig själv, är du bunden till resultatet?

 


                                     
0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!